Védd szemeid egészségét munkavédelmi szemüveggel

Egészségünk megőrzése érdekében elengedhetetlen a megfelelő védőfelszerelés kiválasztása a munkavégzés alatt. Azonban gyakran nem fordítunk elég figyelmet a szükséges védőeszközök használatára.

A szemsérülések egy pillanat alatt történnek meg és akár súlyos egészségkárosító hatással is járhatnak. Így kifejezetten nagy odafigyelést igényel a megfelelő munkavédelmi szemüveg kiválasztása.

A jelenleg kapható védőszemüvegek kifejezetten úgy lettek tervezve, hogy megvédjék viselőjének szemét a repülő tárgyaktól, szikráktól és káros anyagoktól, ezzel csökkentve a balesetek okozta egészségkárosodást és növelve a munkavállaló biztonságát, továbbá kényelmes viseletet és divatos megjelenést is biztosítanak.

A megfelelő szemüveg kiválasztása tehát nem csupán a jogszabályi előírásoknak való megfelelésről szól, hanem a szemünk és általában az egészségünk védelméről is.

De mégis mire figyeljünk kiválasztásuk során?

  1. A munka típusa: Például, ha hegesztünk, akkor teljesen más típusú munkavédelmi szemüveget kell választanunk, mint a faipari munkákhoz vagy a vegyi anyagokkal való munkavégzéshez. Tehát fontos megérteni az általunk végzett munka speciális kockázatait, hogy ennek megfelelően válasszuk ki a védőeszközt.
  2. Védelmi szint: Bizonyos munkavédelmi szemüvegek csak az ütődések ellen nyújtanak védelmet, míg mások vegyi anyagokkal vagy sugárzó anyagokkal szemben is védelmet biztosítanak viselője szemeinek. Minden esetben győződjünk meg arról, hogy a kiválasztott szemüveg megfeleljen az adott munka által támasztott követelményeknek.
  3. Kényelmes illeszkedés: A védőszemüvegnek kényelmesen kell illeszkedni viselője arcához és nem szabad korlátoznia őt a tiszta látásban. Célszerű rugalmas szárral, párnázott orrnyereggel és szárvégekkel rendelkező modellt választani, hiszen ezek a védőeszközök komfortos viseletet garantálnak a hosszú munkanapok során is.
  4. Alapanyag: Választhatunk műanyag, polikarbonát, speciális ütésálló és további számos anyagú védőszemüveg közül, mégis a legfontosabb, hogy úgy kerüljön kiválasztásra az ideális modell, hogy megfeleljen a szükséges munkafolyamat kockázatainak.
  5. Megfelelő lencse kiválasztása: Az utolsó, de mégis az egyik legfontosabb szempont a megfelelő védőszemüveg kiválasztása során a lencse színe és védelmi funkciója. A munkavédelmi szemüvegek lencséi különleges anyagból készülnek, így ellenállhatnak az ütéseknek, cseppeknek és egyéb sérüléseket okozó tárgyaknak is.

A következőkben segítünk kiválasztani számodra a megfelelő bevonattal rendelkező szemüveglencsét.

A munkavédelmi szemüvegek lencséinek színe lehet:

  • Víztiszta: jó látási viszonyok között, elsősorban beltéri használatra alkalmas. Megfelel minőségellenőrzési, összeszerelési és mechanikai munkák során is.
  • Sárga színű: növeli a kontrasztokat, így ideális gyenge fényviszonyok esetén, mesterségesen megvilágított területeken, ködös és felhős időben egyaránt. Ajánljuk felületellenőrzési ( csiszolás, festés, fényezés után ) és raktári munkákhoz is.
  • Sötétített/szürke színű: napsütésben és kültéri használatra is alkalmas, hiszen csökkenti a szemet zavaró fények erősségét. Ideális választás építkezésekre, útfelújítási munkákhoz és vezetéshez is.Védőszemüveg

Ám nem csak a lencsék színe befolyásolja a helyes védőfelszerelés kiválasztását.

A polarizált felületű termékek megállítják a vízszintes visszaverődést, ezzel kiküszöbölve a tükröződést, ennek köszönhetően a polarizált lencsével ellátott védőszemüvegek ideálisak a sofőrök számára.
Az IR lencsék pedig az UV-fény és az IR sugárzás ellen nyújtanak maximális védelmet.
Továbbá fontos szempont, hogy szemünket védjük a monitor, okostelefon, tablet és LED világítás okozta károsodástól is, melyre kiváló megoldást nyújtanak a kékfény szűrő réteggel ellátott lencséjű védőszemüvegek.

Legyen szó polikarbonát, polikarbonát és acetát keverékű, vagy edzett üveg anyagú lencséről elmondhatjuk róluk, hogy általánosságban kiváló karc- és páramentes bevonattal rendelkeznek. Továbbá számos modell már véd a:

  • freccsenő folyadékok,
  • elektromos ív,
  • és az olvadt fém vagy forró szemcse ellen is.

A védőszemüvegek típusát tekintve pedig már beszerezhetünk:

  • Dioptriás szemüveg felett hordható modellt: Ezek a termékek kényelmes és praktikus megoldást biztosítanak, hiszen az állandó használatra alkalmas szemüvegünk felett könnyedén használhatók.
  • Dioptriás munkavédelmi szemüveget: Az ilyen modellek olyan lencsével rendelkeznek, melyek korrigálják a viselő látását, miközben biztosítják a szükséges ütésállóságot és védelmet nyújtanak a veszélyekkel szemben.
  • és biztonsági védőszemüveget: mely a legjobb választásnak fog bizonyulni olyan munkafolyamatok során, ahol a fröccsenés vagy a nagy porral való érintkezés veszélye fenn áll.

Manapság már nem kell megelégednünk egy egyszerű, szokványos védőszemüveggel. Számos divatos és igazán strapabíró modell közül válogathatunk, melyek maximális védelmet biztosítanak a szemeink egészségének megőrzése érdekében.

Megfelelő odafigyeléssel és megértéssel válasszuk ki azt a védőszemüveget, amely leginkább megfelel az általunk végzett munka kockázatainak és igényeinek. És természetesen ne feledjük, hogy a megfelelő munkavédelmi szemüveg viselése nemcsak a munkahelyi baleseteket, hanem a hosszú távú szemproblémákat is megelőzheti.