Vágásbiztos kesztyű - hogyan válasszunk?

A technológia fejlődésével a munkakörnyezetek is egyre jobban fejlődnek. Így egyre fontosabbá válik az emberi test védelme munkavégzés során. A kéz, mint az egyik legfontosabb és leggyakrabban használt testrészünk különösen ki van téve a sérüléseknek, különösen olyan területeken, ahol éles eszközökkel vagy anyagokkal dolgozunk. Ezáltal rendkívül fontos a megfelelő munkavédelmi kesztyű beszerzése az egészségünk védelmének érdekében.

Az éles és szúró tárgyakkal szemben kezeinket a megfelelő minőségű vágásbiztos kesztyű tudja megvédeni az esetleges sérülésektől. Hiszen minden vágásbiztos munkavédelmi kesztyű kifejezetten úgy lett tervezve, hogy megvédje a kezeket az éles pengéktől, üvegtől, fémtől és az általuk okozott sérülésektől, melyek súlyos sebeket vagy akár az ujjak elvesztését is eredményezhetik.

Sokunkban felmerül a kérdés, hogy mégis mi alapján, milyen szempontokat figyelembe véve válasszuk ki a megfelelő vágásálló védőkesztyűt.

A következőkben néhány tanács olvasható az ideális vágásbiztos kesztyű kiválasztásához:

  1. Anyagok és technológiák: A strapabíró alapanyagok ellenállnak az éles tárgyaknak, így védelmet biztosítanak a sérülésekkel szemben.

  • Acélszálak: Kiváló vágás- és kopásállósággal rendelkeznek, így ideálisak a nagy igénybevételt jelentő feladatokhoz.

  • Fémháló: A rozsdamentes acélból készült fémhálós munkavédelmi kesztyű nemcsak vágásálló, hanem védelmet nyújtan a szúrásokkal szemben is. Így gyakran használják az élelmiszerfeldolgozó iparágakban.
  • Multiszálas anyagok: Ezek a kesztyűk speciális szálakból ( például HPPE, üvegszál ) készülnek, így igazán tartósak és vágásállók. Továbbá rugalmasak és kényelmes viseletet biztosítanak.
  • Kevlar: Ez az alapanyag ötször erősebb, mint az acél továbbá 427°C-ig lángálló is, így hővel járó munkakörökben is alkalmas.

Minden alapanyag különböző tulajdonságokkal rendelkezik. Az anyagok megismerését követően tehát könnyedén kiválasztható az adott igényhez szükséges vágásálló munkavédelmi kesztyű.

  1. Vágásbiztonsági szint: A vágásbiztos védőkesztyűk különböző szintű védettséget nyújtanak a vágásokkal szemben.
    Európában az EN388 szabvány szabályozza a vágások, szakadások, szúrások és horzsolások elleni védőkesztyűket. A-tól F-ig terjednek a vágásállósági szintek.
  • A legmagasabb szintű E-F vágásvédelmi osztályba sorolt vágásbiztos kesztyűk a szúrás és vágás magas kockázatával járó tevékenységek során alkalmasak.
  • A C-D osztályba sorolt termékek közepes kockázatú, ujjügyességet igénylő feladatok során alkalmazhatók.
  • Az A-B kategóriába sorolt termékek pedig alacsony kockázatú feladatok során alkalmasak, ahol a sérülések okozta kockázatok enyhék.
  1. Megfelelő méret és kényelem: A munkavédelmi kesztyű megfelelő méretének kiválasztása alapvető fontosságú a kényelem és a hatékonyság érdekében. A túl nagy modell csúszkálhat és gátolja a munkavégzést, míg a túl kicsi kesztyű pedig korlátozhatja a mozgást és kényelmetlen lehet. A megfelelő méretű védőkesztyű tökéletesen illeszkedik viselője kezéhez és nem korlátozza a kézmozgását, így a munkavégzés hatékonysága növelhető.Vágásbiztos kesztyű
  2. Feladat típusa: Fontos figyelembe venni, hogy milyen típusú munkát fogunk végezni az adott vágásbiztos kesztyű használata során.
    A következőkben pár tanács olvasható az adott iparágakhoz ajánlott védőkesztyűkről:
  • Üvegek kezelése és gyártása: ezen a területen dolgozók éles szélű üveglapot kezelnek, melyek nagy vágásállóságú kesztyűt igényelnek. Általában C és D vágási besorolású kesztyű használata az ajánlott.
  • Autóipar: A szerelők és egyéb munkások is éles fém alkatrészekkel és szerszámokkal dolgoznak, ezáltal számukra az ideális választás a B és C szintű vágásbiztos kesztyű.
  • Fémgyártás: a legmagasabb szintű vágás elleni védelemre van szükség, hiszen éles eszközökkel és veszélyes gépekkel történik a munkavégzés. Tehát a fémiparban dolgozók számára az E és F szintű munkavédelmi kesztyű nyújt maximális védelmet.
  • Építőipari munkák: Az iparágban használat szerszámok is okozhatnak kézsérüléseket, ennek következtében a munkavállalók kezeiket a C vagy D szintű vágásbiztos kesztyűkkel óvhatják meg.
  • Erdészeti és fakitermelési munkák: A láncfűrészek és éles szerszámok használatának következtében az iparágban az E vagy az F vágási besorolással rendelkező védőkesztyű az ideális választás.
  • Hentesáru: Az éles kések és csontfűrészek súlyos, akár végleges egészségkárosító sebet is okozhatnak, ezáltal elengedhetetlen a lánckesztyűk, vagy a D és E kategóriába besorolt vágásbiztos védőkesztyűk használata.

Az egészség és biztonság szempontjából tehát a vágásbiztos kesztyű elengedhetetlen a veszélyes munkahelyeken, hiszen megvédi a kezet a sérülésektől, és hozzájárul a munkahelyi biztonság és hatékonyság növeléséhez. Ennek következtében a megfelelő munkavédelmi kesztyű kiválasztására nagy hangsúlyt kell fektetni.

Fontos megjegyezni, hogy még a legmagasabb minősítéssel rendelkező vágásbiztos kesztyű sem nyújt 100%-os védelmet, ám nagyban hozzájárul a sérülések és az esetleges súlyos balesetek kockázatának csökkentéséhez.