Oltókészülék kisokos

Oltókészülék - milyet vegyünk, hova tegyük?

Sajnos szinte hetente olvashatunk, országszerte különböző tűzesetekről, ahol családi házak, lakások, otthonok válnak a tűz martalékává. Jobb esetben csak anyagi kárral kell számolni, azonban az is előfordul, hogy személyi sérülés, legrosszabb esetben haláleset történik a tűz miatt. Éppen ezért érdemes a minket körülvevő helyeket biztosítani, és autónkba, házunkba, nyaralónkba tűz észlelésére és oltására alkalmas eszközöket telepíteni.

Az oltókészülék a már megtörtént baj enyhítésére szolgál, de mint sok esetben, itt is a megelőzésen van a hangsúly. A munkahely, vagy otthonunk különböző pontjain elhelyezett füstjelző, tűzriasztó készülékek a tűz korai észlelését támogatják.

Ahhoz, hogy sikeres legyen az oltás, fontos, hogy mihamarabb észleljük a kialakult tüzet. Ezért mindenképpen javasolt füstérzékelőket elhelyezni a helyiségekben. A tűz megfékezéséhez először meg kell állapítanunk, hogy milyen típusú tűzzel van dolgunk, mivel ennek függvényében kell megválasztanunk, hogy milyen készüléket veszünk igénybe az oltáshoz.

A víz nem feltétlenül a megfelelő eszköze a tűzoltásnak, hiszen elektromos eredetű tűz esetén a vízzel oltás még nagyobb károkat okozhat. Az oltókészülék típusa határozza meg azt, hogy hol, milyen eredetű tűzesetnél lehet használni.

Porral oltó készülék

Talán a legismertebb, és leggyakrabban használt oltó eszköz a porral oltó készülék, amivel az éghető gázok, a folyadékok és a szilárd szerves anyagok által okozott tüzek olthatók. Egy ilyen típusú palack nem csak a munkahelyen és az iskolákban lehet hasznos, érdemes a lakások, házak és nyaralók tulajdonosainak is beszerezni egyet, hiszen hosszú ideig eláll, nem foglal sok helyet, vészhelyzet esetén azonban nem csak jelentős anyagi kártól menthetnek meg minket, hanem adott esetben a személyi sérüléseket is megelőzhetjük a használatukkal. Ezt a készüléket válasszuk akkor is, ha autónk védelméről szeretnénk gondoskodni, hiszen jól tűri a meleget, és bármilyen élethelyzet esetén rendelkezésünkre áll.

Fontos: Ezt a készüléket NE használjuk elektromosság közelében!

A legáltalánosabb oltókészülék a porral oltó készülék. Munkaköri alkalmazásán túl otthonaink biztonságát is rábízhatjuk, valamint kis méretének és súlyának köszönhetően az autós felszerelés tartozékaként is beválik, mint gyors segítség.

Szén-dioxiddal oltó készülék

Kifejezetten folyékony vagy cseppfolyós anyagok oltására a szén-dioxiddal oltó készülékeket javasoljuk. Az általában 2 kg-os kiszerelésű eszközök legnagyobb előnye, hogy elektromos tüzek oltására is alkalmas, hiszen a porral oltó készülékekkel szemben ezek nem okoznak károkat a berendezésekben. Ilyen oltó készüléket érdemes olyan helyekre telepíteni, ahol a vízzel történő oltás nagy kárral járna, például számítógépek közelébe, szerverszobákba, elektromos szekrények közelébe. Ezekben a helyiségekben jellegükből kifolyólag az oltó személy könnyen belélegezheti a szén-dioxidot, ezért a készülék mellé minden eseteben érdemes elhelyezni valamilyen védőálarcot is. Ipari konyhák, büfék és kisboltok hasznos kiegészítője lehet ez az eszköz.

Az oltókészülék elhelyezésén túl védőálarcot is helyezzünk el, hiszen a füst és a lángok veszélybe sodorhatják az oltást végzők egészségét.

Habbal oltó készülék

Érdemes akár többféle készüléket is tartani egyszerre. Az imént említett konyhák, ipari méretű főzőhelyiségek esetében szükséges lehet habbal oltó készülékre is. Ez az eszköz alkalmas a különböző olajok és zsírok által okozott tüzek kioltására, amellett, hogy bizonyos folyadékok és szilárd szerves anyagok oltásában is segítségünkre lehet. Gyúlékony folyadékok esetén is ehhez a készülékhez nyúljunk. Az oltás során érdemes az anyagot „terítenünk”, tehát lehetőség szerint ne egy pontba fújjuk az összes habot, hanem oszlassuk, így akadályozva, hogy a tűz oxigénhez jusson, és terjedjen.

Fontos: Ezt a készüléket NE használjuk elektromosság közelében!

Az oltókészülék elhelyezése

Hova tegyük a készüléket, hogy biztosan segítségünkre legyen szükség esetén? Lakásban vagy házban érdemes olyan ponton elhelyezni, ami közel esik a konyhához és azokhoz a helyiségekhez, ahol a legnagyobb eséllyel alakulthat ki tűz. Fontos, hogy ne olyan helyre tegyük, ami zárható, vészhelyzet esetén ez akadályozhat bennünket. A lakástüzek jelentős részét a dohányzás okozza – ilyen esetben abba a helyiségbe tegyük az eszközt, ahol dohányozni szoktunk.

A munkahelyeket és ipari egységeket jogszabály kötelezi arra, hogy bizonyos helyiségekbe készülékeket helyezzenek el, illetve tűzvédelmi oktatás keretein belül tájékoztassák a dolgozókat annak helyéről és használatáról.

Autóban érdemes a csomagtartó belső oldalához elhelyezni, azonban mindenképpen figyeljünk arra, hogy a készülék rögzítve legyen és a szelep ne tudjon elmozdulni.

Tűz esetén először mindenképpen hívjuk a tűzoltóságot a 105-ös számot tárcsázva, (segélyhívás:112) valamint ha a lángok okozhatnak személyi sérülést, akkor a mentőket (104) is értesítsük. Ha vannak szomszédok, az ő figyelmüket is hívjuk fel a tűzesetre!

Ezt követően győződjünk meg róla, hogy mindenki elhagyta-e a lángoló épületet, kiemelt figyelmet fordítva a kisgyermekekre, az idősekre, a mozgásukban akadályozottakra, és az állatokra. Ezután kezdjük meg az oltást, figyelve arra, hogy viseljük a megfelelő védőfelszereléseket.

Mint számos esetben, így a tűzre is igaz: a legfontosabb a megelőzés!