Munkavédelmi cipő: Mi a különbség az ESD és az antisztatikus között?

Biztosan előfordult már veled, hogy átsétáltál egy szőnyegen, és meglepődtél, amikor például megérintetted a kilincset, ugye? Ez a jelenség a statikus energia megnyilvánulása. Amikor a testedben felgyülemlett energia kijut valahogy, kis szikrát eredményezhet, ha fémet érintesz. Ezek a szikrák komoly problémákat okozhatnak, különösen olyan ipari környezetekben, ahol oldószerek, üzemanyagok stb. találhatók, vagy érzékeny elektronikus alkatrészeket használnak.


Ezeknek a baleseteknek elkerülése érdekében két fő kategóriába sorolható munkavédelmi cipők léteznek: szigetelő cipők és vezető cipők. Míg a szigetelő cipő teljesen elszigeteli a talajtól, a vezető cipők elektromos töltéseket vezetnek le a talajra. A vezető cipők lehetnek antisztatikusak vagy ESD védelemmel ellátottak.


De mi a különbség a két munkavédelmi cipő között?

Az antisztatikus lábbelik elektromos ellenállása 0,1 MegaOhm és 1000 MegaOhm közötti tartományban helyezkedik el. Ezek a biztonsági cipők megakadályozzák a testben felhalmozódó statikus energiát, így elkerülik a szikrák kialakulását, amelyek tüzet vagy robbanást okozhatnának. Az antisztatikus cipők ideálisak olyan környezetben, ahol oldószereket és üzemanyagokat használnak.


Az ESD munkavédelmi cipő elektromos ellenállása 0,1 MegaOhm és 100 MegaOhm között mozog, ami még az antisztatikus lábbelinél is alacsonyabb. Ez azt jelenti, hogy az elektrosztatikus töltések felhalmozódása még korlátozottabb, és körülbelül tízszer gyorsabban disszipálódnak. Az ESD-vel ellátott cipők nemcsak megakadályozzák a szikrákat, hanem az érzékeny elektronikus berendezéseket is védelmezik.


A munkavédelmi cipő általában a test és a padló közötti kapcsolódási pont. Az elektrosztatikus energia és az érintkezési ellenállás tehát rendkívül fontos a lábbelikben. Fontos különbségek azonban fellelhetők a biztonsági lábbelik antisztatikus tulajdonságai és az elektrosztatikus kisülés (ESD) képessége között.


Az EN ISO 20345 (a munkavédelmi cipő szabvány) meghatározza az elektrosztatikus tulajdonságokra vonatkozó követelményeket. 3 területet határoz meg az érintkezési ellenállás alapján: vezetőképes, antisztatikus és elektromosan szigetelő lábbelik. Az S1 címkével ellátott biztonsági cipőknek meg kell felelniük az alapvető követelményeknek, valamint az antisztatikusra vonatkozó további követelményeknek. Ugyanez érvényes minden további biztonsági besorolásra, mind az ipari, mind a munkahelyi cipők esetében. A cipők antisztatikusak, ha a mért érintkezési ellenállás 100 kiloohm (10^5 ohm) és 1 gigaohm (10^9 ohm) közötti tartományba esik. A szabvány szerint, ha az érintkezési ellenállás ez alá csökken, akkor vezetőnek minősülnek, míg a magasabb érték azt jelenti, hogy elektromosan szigetelő.

 

antisztatikus munkavédelmi cipő

 

Miért van erre szükség?


Az EU szabvány előírja, hogy az elektrosztatikus feltöltődés és hatékony kisülés megakadályozása érdekében antisztatikus lábbelit kell viselni. Ez kritikus fontosságú annak elkerülése érdekében, hogy az elektromos berendezések és feszültség alatt álló alkatrészek okozta (valamint gyúlékony anyagokat vagy gőzöket gyújtó szikrákból eredő) személyi áramütés veszélye ne álljon fenn.


A cél tehát az, hogy megvédjük az antisztatikus lábbelit viselő személyeket az elektrosztatikus feltöltődésből eredő veszélyektől. Ez tehát az antisztatikus magyarázata. De mit jelent az ESD?


Az elektrosztatikus feltöltődés és a személyi biztonság mellett más fontos tényezők is számítanak. Szükség van szabályozott elektromos kisülésre is, hogy megóvjuk az alkatrészeket és berendezéseket.


Egy másik szabvány lép életbe ezen a területen, amely az elektrosztatikus kisülésekkel (ESD) foglalkozik: EN 61340-5-1, az Elektronikus eszközök védelme az elektrosztatikus jelenségekkel szemben. Az ESD terület ebben a szabványban az antisztatikus tartomány határait jelenti, ahogy azt az EN ISO 20345 biztonsági lábbeli szabvány is meghatározza. Az érintkezési ellenállás alsó küszöbértéke 100 kiloohm, a felső küszöbértéke 35 megaohm (3,5 x 107 ohm). Tehát az ESD-kompatibilis cipők mindig antisztatikusak, de nem minden antisztatikus cipő ESD-kompatibilis. Például, ha az érintkezési ellenállás 90 megaohm, akkor a cipő antisztatikus, de nem felel meg az ESD követelményeknek. De ha az érintkezési ellenállás mindössze 1 megaohm, akkor a lábbeli antisztatikus és ESD-képes.


Mivel az ESD a termékvédelmi szabvány követelményeinek megfelelésére irányul, a címkézésnek elkülönülten kell szerepelnie a CE-jelöléstől. Ezért az ESD szabványnak megfelelő munkavédelmi cipőn egy további sárga ESD szimbólum található. Ha a cipők nem tartalmazzák a speciális ESD szimbólumot, de S1 felirattal vannak ellátva, akkor általában antisztatikusak.

 

Az ESD munkavédelmi cipő kiválasztásának fontos szempontjai

A tisztatér biztonsága számos biztonsági intézkedést és felszerelést igényel. A kezek és az arc védelme mellett sok vállalatnak különös figyelmet kell fordítania az alkalmazottak lábának védelmére is, különösen, ha érzékeny elektronikával dolgoznak. Ezért számos szervezet ESD munkavédelmi cipőket biztosít munkavállalói számára, hogy további védelmet biztosítson az elektrosztatikus kisülés ellen munkakörnyezetükben.

Az ESD biztonsági cipők szabványai szerint az ISO 20345 rendkívül részletes követelményeket határoz meg az ESD cipők tervezése és felépítése terén. Néhány alapvető követelmény a következők:

  • Lábujjvédő, amely 200 Joule ütéseknek ellenáll

  • Zárt sarokrész

  • Olajálló talp

  • Antisztatikus tulajdonság

Fontos megjegyezni, hogy sok cég ESD munkavédelmi cipőket használ az ESD padlószőnyegekkel együtt. Bár az antisztatikus cipők és szőnyegek önmagukban is megfelelő védelmet nyújtanak a statikus kisülés ellen, a kettő együttes használata hatékonyabbá teszi a munkaterület védelmét a statikus elektromosságtól. Az antisztatikus és ESD-biztos cipők szintén fontos részét képezik az ESD-szabályozási terv sikeres megvalósításának.

A megfelelő ESD biztonsági cipő kiválasztása szignifikánsan befolyásolja az alkalmazottak biztonságát és kényelmét. Fontos szempontok a következők:

  • Anyag: Az ideális anyag kiválasztása függ attól, hogy az alkalmazottak milyen környezetben dolgoznak. Szintetikus, légáteresztő bőr lehet a megfelelő választás, mivel megfelelő ESD-védelmet nyújt, miközben kényelmes viseletet biztosít. A valódi bőr a tartósság iránti igények esetén lehet a választás.

  • ESD képesség: Keress olyan cipőket, amelyekben az „SD” vagy „ESD” szó szerepel a termék nevében, hogy biztos legyen a megfelelő elektromos ellenállás a környezetnek.

  • Stílus: Az ESD cipők számos stílusban elérhetők. Az alkalmazottak kényelmi igényei és az adott munkakörnyezet típusa befolyásolhatja a stílus választást.

  • Kényelem: Az illeszkedés a legfontosabb tényező a cipő kiválasztásánál, hiszen az illeszkedés határozza meg a cipő kényelmét és használhatóságát. A megfelelő méretű lábbeli segíti a munkavállalókat a kényelmes munkavégzésben, növelve ezzel a hatékonyságot.