Fehér munkaruhák

Tartós, fehér munkaruhák

Bizonyos munkaterületeken, például a gyógyszerészek, orvosok és más kórházi dolgozók esetén a fehér szín a tisztántarthatóság mellett egyet jelent a tisztasággal, az ápoltsággal, és talán nem túlzás azt állítani, hogy a szakértelemmel is. Míg a labor falai közt az orvosi köpenyek védelmet jelentenek a különböző kémiai anyagok ellen, addig a patika pultjánál állva inkább esztétikai szereppel bírnak. A fehér munkaruházat mellé persze érdemes beszerezni egy jól szellőző, a lábat biztosan és kényelmesen tartó klumpát is, amely segít elviselni az egész napos megterhelést a lábnak. Ezekben a munkakörökben gyakori az akár több órás folyamatos állómunka, amely során fontos lehet az is, hogy a lábbeli ne csússzon meg, stabilan tartsa viselőjét. A láb terhelését csökkenti az energiaelnyelő sarokrész, ezért érdemes ilyen típust választani.

 

A fehér munkaruhák kiegészítői a klumpák, papucsok, hajhálók, sapkák és karvédők, melyek az egészségügyi, élelmiszer- és vendéglátóipari dolgozók számára nyújtanak támogatást az egész napos, sokszor álló munka során.

 

Nemcsak az egészségügyi területeken, de a konyhai, szállodai, éttermi munkakörök jelentős részében is kötelező a fehér színű munkaruházat. A konyhai kötény nem csupán megvédi az alsóruházatot a szennyeződésektől, hanem egy minőségi darab választása esetén taszítja az olajat, eltérő hőmérsékleti körülmények között is változatlan komfortot biztosít viselőjének. Az előkészítő és mosogató részlegen érdemes derekas munkakötényt viselni, amelyet kiegészítikhet a megfelelő sapka, és karvédő is.

A henteseknek a húsok frissességének megőrzése érdekében sok esetben hűtőkamrákban dolgoznak. Számukra olyan henteskötényt érdemes választani, ami hosszú ideig véd a szélsőséges hőmérséklettől, illetve sav- és lúgálló is egyben.

Az építőiparban is léteznek olyan munkakörök, ahol a fehér színű munkaruházat viselése előnyt jelent. A fehér színű bakancs könnyen tisztítható, stabilan tartja a lábat, így a létrán is könnyen lehet benne mozogni. A ruházat esetében is fontos, hogy a választott viselet könnyű mozgást biztosítson. Éppen emiatt a két fő ok miatt terjedt el a festők körében a mellesnadrág viselése, amely az állítható kantároknak köszönhetően szinte bármilyen alkaton kényelmes, a sok zsebnek köszönhetően pedig megkönnyíti viselőjének dolgát a munkavégzés során.

Eldobható, egyszerhasználatos fehér munkaruházat

Számos olyan foglalkozás, feladatkör van a fent említett területek között is, mely során a munkavállaló által viselt ruházat nagymértékű szennyeződésnek, rongálódásnak van kitéve. Ezekben az esetekben általában egyszerhasználatos ruházat viselése javasolt.

Az egészségügyi területekhez visszanyúlva érdemes megemlíteni, hogy ebben a szegmensben a leggyakoribb az eldobható termékek használata. A műtőkben a használat után higiénikus csíkba húzható egyszerhasználatos sapka kötelező viselet a csúszásgátló cipővédő mellett. Számtalan helyen tartanak a vizsgálatokhoz, vagy a beteglátogatásokhoz használatos eldobható védőruházatot, amely véd a szennyeződésektől, emellett megakadályozza azt is, hogy a ruhánkon kórokozókat vigyünk a betegek közé.

 

Az eldobható munkaruhák, laborköpenyek főként az olyan területeken használatosak, ahol a fokozott bioveszély miatt a fertőtlenítés, sterilizálás kötelező, sőt, még a teljes megsemmisítés is szóba jöhet.

 

A szakemberek és a megrendelők által is nagy népszerűségnek örvendenek az egyszerhasználatos cipővédők, amelyek segítségünkre vannak a munkálatok felmérése során. A megrendelőt megkíméli a takarítástól, a szakembert pedig attól, hogy minden egyes helyszínen akár többször is le-fel kelljen vennie a cipőjét. Mindezek mellett egy ilyen egyszerű kiegészítő is a felkészültséget, a rutint, az odafigyelést és a megbízhatóságot közvetíti a megrendelő felé.  

A konyhákon, éttermekben a nagy kosszal, nehezen kezelhető és foltot hagyó alapanyaggal járó munkák során gyakran használnak egyszerhasználatos kötényt, mely megvédi a fehér munkaruhát azoktól a szennyeződésektől, amelyek csak maradandó foltot hagyva maguk után távolíthatók el. Fontos szem előtt tartani, hogy ezek a kötények csak az előkészítő folyamatok során alkalmazhatók, minden más konyhai fázisra válasszunk hőálló kötényt. Méretre állítható egyszerhasználatos sapkával is megkönnyíthetjük a ruházat tisztántartását.

 

A fehér munkaruhák nemcsak munkaköri, de civili használatra is alkalmasak, hiszen mind alapanyagukban, mind speciális összetevőikben alkalmasak a hétköznapi munkákkal együtt járó kihívások leküzdésére.

Munkaruhák, amiknek otthon is nagy hasznát vesszük

Nemcsak a munkahelyekre, hanem a saját otthonunkba is érdemes beszereznünk néhány olyan munkavédelmi ruházatot, kiegészítőt, melyek megkönnyítik, biztonságosabbá teszik a mindennapi teendőink elvégzését. A kopás és szakadásálló festőruházat nagy segítség lehet otthoni barkácsolás során. Grillezéshez, kerti sütögetéshez praktikus lehet az impregnált félkötény, mely nemcsak a zsíroktól és olajoktól, hanem a kisebb égési sérülésektől is megóv bennünket. Az eldobható kesztyűknek is fontos szerep jut a takarítás, hajfestés, ruhafestés során, hogy csak néhány példát említsünk.