Az ESD védelmi program

ESD biztonsági előírások

Az elektrosztatikus kisülés általános jelenség. Ugyanúgy előfordulhat egy irodai környezetben, vagy akár otthon, mint a szerszám- és gépiparban, az elektronikában, vagy az IT-hardvergyártásban. Az elektrosztatikus kisülés elleni biztonsági előírások bevezetése nyilván nagyobb súllyal esik latba az érzékeny készülékeket, eszközöket gyártó, használó munkaterületeken, de egy irodában is fokozható a termelékenység, hatékonyság és természetesen a biztonság, az ESD védett környezet biztosításával.

Az ESD védelmi program tehát a minőségirányítási- és biztosítási program részeként funkcionál, azaz lehetővé teszi a vállaltok számára az ESD kockázatainak felmérését, a kockázatok kezelésére szolgáló megoldások kidolgozását, illetve az előírások betartatását. A program megvalósításával teljeskörűen védett környezet, az EPA hozható létre.

Az ESD védelmi program kidolgozása

Az ESD védett környezet kialakításához ellenőrzési pontok létrehozására van szükség, melynek révén csökkenthető az elektrosztatikus kisülés kockázata.

Az EPA biztosítása

  • Azonosítjuk a munkaterületen az ESD védelmet igénylő munkaállomásokat.

  • Megállapítjuk az ESD védelem szintjét.

  • Kijelöljük az ESD védett zónák határait jól látható és felismerhető módon, táblákkal és padlójelölésekkel.

Az ESD védett zónákat jól látható módon kell megkülönböztetni minden más munkaterületről, erre a padlójelöléseken kívül a bejáratoknál elhelyezett figyelmeztető táblák a legalkalmasabbak.

  • Mivel az elektrosztatikus kisülés alacsony páratartalom esetében gyakoribb, az ESD védett zónában 40-60%-os páratartalmat kell biztosítani.

  • A padlók az elektrosztatikus kisülés általános forrásai. Az antisztatikus szőnyegek drasztikusan csökkentik az ESD kockázatának esélyét azáltal, hogy elvezetik a töltést.

  • A munkapadoknak, íróasztaloknak, polcoknak, tárolóknak, a székeknek, de még a lábtartónak is ESD biztosnak kell lenni, például antisztatikus szövetborítás a székek kárpitozásán, valamint a görgők és a talpak súrlódást csökkentő alkatrészekből kell, hogy álljanak.

  • A védett zóna elemeinek ellenőrzését havonta, míg az ESD felügyelő műszerek ellenőrzését évente kell elvégezni.

  • Amennyiben szükséges alakítsunk ki ESD vizsgálat célját szolgáló beléptetőrendszert a munkaterületek bejáratainál, ahol az egyéni védőeszközök alkalmasságának vizsgálatát naponta el kell végezni.

  • A munkaállomásokon szolgálatot teljesítő dolgozókat ESD képzésben részesítjük, illetve ki kell kötnünk, hogy a megjelölt munkaállomásokon kizárólag ESD képzésben részesült munkavállaló dolgozhat.

  • Az ESD képzés részeként elérhetővé tesszük a dolgozók számára az ESD szabvány megismerését.

  • Kizárólag az ESD védelem kritériumainak megfeleltetett eszközöket, készülékeket használunk az elektrosztatikus kisülés kockázatának kitett munkaterületeken, beleértve a munkavédelmi ruházatot, kiegészítőket, valamint a személyi védőfelszerelést is.

ESD védett munkavédelmi felszerelés

Az emberi test is termel elektromos áramot, és vezeti is azt, ezért az ESD védelmi program nem nélkülözheti a dolgozók, valamint a dolgozók ruházata által kiváltott ESD kockázatának kivédését. A padló bevonása nem feltétlenül elegendő, ezért a munkavédelmi ruházat, a megfelelő lábbeli és kesztyű biztosításával tovább csökkenthetjük az ESD kockázatát.

Az elektrosztatikus kisülés kockázata sok esetben maga az ember. Éppen ezért szükséges az EPA zónákban dolgozók számára biztosítani a megfelelő lábbelit

Az ESD ruházat legelterjedtebb és legszélesebb körben alkalmazott típusa antisztatikus tulajdonságokkal bíró szintetikus ruházat, amely töltéseloszlató elemeinek köszönhetően csökkenti a statikus elektromosságot.

Az ESD munkaruha töltéseloszlató elemeinek köszönhetően csökkenti a súrlódásból származó statikus elektromosságot és a kisülés kockázatát.

Földelés

A biztonsági zóna felszereléseit, a kellékeket és az eszközöket földelni kell a teljes körű védelem érdekében, ahogy az itt dolgozókat is. Erre a legalkalmasabb és leghatékonyabb eszköz az ESD csuklópánt, illetve az ESD bokapánt. Ez utóbbi egyfajta papucsként működik, annak ellenére, hogy csupán egy heveder, ami a lábbelit és a bokát is közrefogva földeli a dolgozót. Az ESD védett padlók kialakítása és az ESD lábbelik, valamint a személyi földelés kombinálása létfontosságú az ESD védelmi programban.

Megfelelősségi terv

Az ESD védelmi zónák meghatározása, biztosítása, illetve a dolgozók képzése csupán az első lépése a folyamatnak. Egy megfelelősségi terv kialakításával a védett zóna minden elemének meghatározott időközönkénti vizsgálata, ellenőrzése, analízise és kiértékelése révén az ESD védelem szinten tartása és az esetleges hibák kijavítása is lehetővé válik.

Az ESD vizsgálatok gyakorisága:

  • az ESD személyi védőfelszerelés ellenőrzése naponta,

  • a védett zóna elemeinek – munkapadok, burkolatok, székek, tárolók, polcok ellenőrzése havonta,

  • az ESD felügyelő műszerek ellenőrzése évente esedékes.

Kéziszerszámok

A biztonsági zónákban használt kéziszerszámok, például kalapácsok, fogók, csavarhúzók, csipeszek mindegyikének ESD védettnek kell lennie. Általában gumi, műanyag, epoxid, vagy egyéb, többkomponensű alapanyag szolgál a markolatok bevonatául.

Ionizátorok

Az ionizátorok használata olyan kiegyensúlyozott környezet megteremtését teszik lehetővé, amelyben minimalizálható az ESD kockázat. Hatékony megoldást nyújtanak, amikor bizonyos szigetelőket nem lehet pótolni ESD-biztonságos alternatívával. Az ionizátorok között találhatunk kis és nagy hatótávolságú rudakat, ionfelhő ventilátorokat, légfúvókat, pisztolyokat és légfüggönyöket csakúgy, mint speciális ívpályatisztítókat, vagy robbanásveszélyes munkaterületen alkalmazható felületi feszültség semlegesítőket.

Csomagolás

Azokat az alkotóelemeket, amik a megmunkálás vagy a szállítás során elektrosztatikus kisülés kockázatának vannak kitéve, ESDS, azaz Electrostatic Discharge Sensitive Devices néven nevezzük és a következő szimbólummal vannak jelölve.

Az elektrosztatikus kisülésre érzékeny anyagok, eszközök, készülékeket a csomagolás során el kell látni az ESD figyelmeztető logóval, mely nemzetközi szimbólumként szolgáló, egyezményes jel.

A nagyon érzékeny berendezések szállítás közben fokozottan ki vannak téve az elektrosztatikus kisülés kockázatának, ezért a csomagolási eljárás során erre kiemelt figyelmet fordítanak. AZ ESD védelmet szolgáló memóriahab, vákumcsomagolás, vagy buborékfóliázás egyben a mechanikai sérülések ellen is védelmet nyújt.

Az ESD védett eszközök, szerszámok csomagolásán nemzetközi szimbólum jelzi, hogy a csomag el van látva elektrosztatikus kisülés elleni védelemmel.

Nem csupán ESD védett csomagolást, de címkézést is alkalmazni kell, amelyen egy nemzetközi szimbólum, valamint anyanyelvi és általában angol felirat jelzi, hogy a csomag tartalma ESD védett.

 

Kapcsolódó termékek